ereaderSuurin osa meistä ostaa vielä kirjansa paperisena, mutta on vain ajan kysymys, milloin kartonki vaihtuu muoviin, metalliin ja bittiin. Kehityksen kärjessä on Amazon Kindle -lukulaitteellaan, joka on ollut myyntimenestys.

Nyt elektroniset lukulaitteet ovat tulossa tosissaan myös aikauslehtien ja sanomalehtien maailmaan. Talouden mutkat, amerikkalaisten sanomalehtien lukijakato ja tekniikan kehitys piiskaavat lehtitaloja ja insinöörejä löytämään ratkaisuja vielä avoimiin teknisiin ja taloudellisiin pulmiin.

Amazon Kindle oli ensimmäinen, joka ehti lehtimarkkinoille.  Kindlelle voi tilata useita aikakauslehtiä, mutta ruutu on mustavalkoinen ja tarkoitettu kirjojen lukemiseen.

Vuoden sisällä tulemme näkemään laitteita, jotka on optimoitu nimenomaan lehtien lukemiseen. Laitekisaan osallistuvat ainakin News Corporation, Hearst ja Plastic Logic.

Lisäksi uutuuksia voidaan odottaa myös jo e-kirjoja valmistavilta Amazonilta, iRexiltä, Sonyltä ja Fujitsulta.

Kisan musta hevonen on Apple. Steve Jobs julisti viime vuonna, ettei Applella ole kiinnostusta kehittää lukulaitetta. Jobs sanoi: ”It doesn’t matter how good or bad the product is, the fact is that people don’t read anymore… The whole conception is flawed at the top because people don’t read anymore.”

Apple ei varmastikaan kehitä omaa lukulaitetta, mutta sen odotetaan tuovan markkinoille tabletti-tietokoneen, jota voi varmasti käyttää myös lehtien lukemiseen.

Jotta e-lehtien kustantaminen muuttuu kannattavaksi, on laitteilla oltava riittävä penetraatio. Uskon, että amerikkalaiskustantajat tulevat suosimaan tilaajamallia, jossa asiakas saa laitteen pilkkahintaan tai ilmaiseksi sitoutuessaan pitkiin vuositilauksiin. Tämä saattaa nopeuttaa laitekannan kasvua merkitävästi.

Seuraavat 12 kuukautta tulevat olemaan sähköisten lehtien ulosmarssin aikaa. Suomalaisen lukijan elämään nämä keksinnöt eivät varmasti vaikuta vielä millään tavalla. Standardien ja liiketoimintamallien kirjo tulevat hidastamaan laitteiden hankintaa ja sisällöntuotantoa niihin.

Mutta kisa on alkanut. Kivaa!

Mainokset