Kun tekniikka kehittyy, voidaan poliisit korvata laitteilla, jotka ovat vahvempia, älykkäämpiä ja oikeudenmukaisempia kuin ihmispoliisit.

Kun tekniikka kehittyy, voidaan aikakauslehdet korvata laitteilla, joissa on aina viimeisin tieto, enemmän elämyksellisyyttä ja enemmän sosiaalisuutta.

Molemmat visiot ovat uskottavia. Mutta niiden ongelmana on rajallinen kykymme nähdä tulevaisuuden kulman taakse. Kuvittelemme helposti, että tulevaisuus on kuin nyt, mutta kaikilla herkuilla.

Tekniikka ei synnytä ihmeellisiä poliisirobotteja, vaan tarjoaa ihmispoliiseille vain paremmat seuranta-, analysointi- ja kommunikointivälineet.

Eikä aikakauslehtiä korvata ”interaktiivisilla lehdillä” joissa teksti, kuva, ääni ja video ponnahtelevat kilvan lukijan kosketuksesta ja joissa lukijat kommentoivat ja luovat omaa sisältöä.

Sähköisten lehtien kiimassa useat kustantajat Bonnierista Time Inc:kiin erehtyvät kauppaamaan tällaisia sirkusvisioita. Viiden vuoden kuluttua saamme näistä makeat naurut.

Esquire-lehden päätoimittaja David Granger kirjoittaa pääkkärissään tulevaisuuden lehdistä ja toteaa:

”The weird power of magazines derives from the unique collision of words and images and design–and it comes from the fact that a magazine is an experience that you have as a whole, that you spend time with, not glancingly as on the Web or in intervals as on mobile devices.”

Ja tätä miestä meidän kannattaa kuunnella. Esquire on ollut uusien tekniikoiden etulinjassa elektronisilla ja origamimaisilla  kansikokeiluillaan. Viimeisin testi oli lehden ja keinotodellisuuden yhdistäminen.

Minä uskon kuten Granger. Lehti on lehti. Se koostuu tekstistä, kuvista, designista, paperista. Lehdellä on alku ja loppu.

Kilpajuoksu Applen Ipadin lehtialustojen kehittämisessä on alkanut. Uskon, että tulemme näkemään uskomattomia hullutuksia. Näemme myös loistavia lisäpalveluita ja kenties jopa aivan uudenlaisia mediamuotoja. Mutta jos painetun lehden tunnelmaa ja vetovoimaa halutaan tavoittaa sähköisellä laitteella, ei suunta ole monimediassa, vaan kirjamaisessa rauhallisuudessa ja syvällisyydessä.

Tässä kisassa Maggie haluaa olla mukana.

Mainokset